Wil je de productieresultaten van jouw pluimvee en de hygiëne in jouw stallen verhogen? Dan is de overgang naar een gesloten drinkwatersysteem een belangrijke stap. Ontdek alle voordelen van zo’n gesloten drinkwatersysteem en lees waar je op moet letten bij de aanschaf van een systeem.
Van oudsher gebruiken pluimveehouders over de hele wereld open drinkwatersystemen. Bijvoorbeeld drinkbakken, drinkgoten of ronddrinkers. Kippen drinken bij deze oplossingen door het stilstaande, opstaande water op te pikken.
Bij een gesloten drinkwatersysteem komt het water vanaf de aansluiting op de waterbron tot aan het punt waar de kip drinkt niet in contact met de open lucht. Het systeem geeft water wanneer de kip met zijn snavel tikt tegen de nippel die zich aan het einde van het drinkwatersysteem bevindt.
Open drinkwater raakt snel vervuild. Er kunnen bijvoorbeeld veren, voerresten, stof of mest in het water terecht komen. Ook warmt het water snel op. In warm en/of vervuild water kunnen bacteriën en schimmels makkelijk groeien, waardoor kippen sneller ziek worden.
Met een gesloten drinkwatersysteem kun je het water eenvoudig op de juiste temperatuur houden en is er geen kans op vervuiling van buitenaf. De hogere waterkwaliteit draagt bij aan de gezondheid van je dieren. Is het toch nodig om medicijnen, vaccins of additieven toe te dienen? Dan kun je dat met een gesloten drinkwatersysteem makkelijk en gelijkmatig doen.
Open drinkwater moet doorgaans handmatig ververst worden. Dit kost veel tijd. Ook kan het gebeuren dat drinkwater in (delen van) de stal op is, waardoor niet alle kippen voldoende water binnenkrijgen. Dit heeft een direct negatief effect op de productieresultaten, of het nu gaat om de groei van vleeskuikens of de kwaliteit van eieren.
Met een gesloten drinkwatersysteem hebben kippen altijd toegang tot voldoende drinkwater. Omdat zo’n systeem automatisch water aanvoert en eenvoudig schoon te spoelen is, bespaar je bovendien op arbeidskosten.
Als kippen drinken uit open drinkwater, morsen ze vaak. Hierdoor wordt het strooisel in de stal nat en is er een grotere kans op voetzoollaesies. Nat strooisel en natte mest zorgen ook voor een hogere ammoniakuitstoot in de stal. Dit kan leiden tot luchtweginfecties bij kippen.
Bij een gesloten drinkwatersysteem vindt minder vermorsing plaats, doordat de nippel sluit nadat de kip gedronken heeft. Zo draagt een gesloten systeem bij aan een lager waterverbruik en een gezonder stalklimaat.
Een gesloten drinkwatersysteem wordt aangesloten op de hoofdleiding van de stal. Een reduceerventiel op het watercontrolepaneel brengt de druk van het water terug tot ongeveer 1.5 tot 2 bar.
Het water gaat vervolgens via verschillende drinkleidingen de stal in naar de drinklijnen. Deze drinklijnen zijn gekoppeld aan een stabilisatiebuis met diverse ophangpunten om ervoor te zorgen dat de lijnen horizontaal hangen en niet doorzakken.
Elke drinklijn is uitgerust met een drukregelaar om de waterdruk op de lijnen af te stellen en ervoor te zorgen dat elke drinknippel voldoende water afgeeft. Deze nippels geven water af wanneer de kip met de snavel tegen het pinnetje in de nippel tikt.
Je weet nu wat de voordelen van een gesloten drinkwatersysteem zijn en waar zo’n systeem uit bestaat. Denk je na over de aanschaf van een gesloten drinkwatersysteem? Dan zijn dit belangrijke aandachtspunten.