Richard
Richard Wentzel Algemeen Directeur
Leestijd 5 min.

De 3 meest voorkomende oorzaken van waterverspilling bij vleeskuikens


Schoon en vers drinkwater is super belangrijk voor een vleeskuiken en draagt bij aan een optimaal rendement. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de watervoorziening van je pluimvee om zo onnodige waterverspilling te voorkomen. Naast de kosten die het onnodige waterverbruik en de natte mest met zich meebrengen, kan het ook de nodige gezondheidsproblemen veroorzaken.

De oorzaken van waterverspilling

Gezonde kuikens drinken gemiddeld 1,8 gram water voor elke gram voer die ze eten. Als deze verhouding teveel uit balans is, betekent dit meestal dat er iets mis is. Als het waterverbruik veel hoger ligt, dan kan dit onder andere veroorzaakt worden door ziekte, hittestress of een lekkage in het systeem.

Maar als de kuikens er gezond uitzien, de voeropname normaal is en er geen lekkage te bekennen is, dan kan dit ook betekenen dat er iets mis is met de afstellingen van je drinkwatervoorziening. 

Uit onze ervaring blijkt dat de drie volgende punten de meest voorkomende oorzaken zijn van overmatige waterverspilling:

#1. Nalatig onderhoud

Het is belangrijk om de drinklijnen regelmatig grondig te spoelen en te reinigen om schadelijke bacteriën zoveel mogelijk uit de drinklijn te houden. Daarnaast is ook de temperatuur van het water belangrijk. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels zich kunnen vermenigvuldigen.

De gevaren van biofilm

Biofilm is een slijmerige laag die zich vormt aan de binnenkant van de drinklijn. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat er stukjes van deze biofilm afbreken, welke vervolgens in de drinknippel terecht komen. Deze blokkade zorgt er vervolgens voor dat de drinknippel niet meer volledig afsluit en gaat lekken.

Door de drinklijnen regelmatig te spoelen en te reinigen, voorkom je de vorming van biofilm en hou je bovendien de temperatuur van het water op peil. Een handige manier om dit proces makkelijker en minder tijdrovend te maken, is het gebruik van een automatisch spoelsysteem.

Voorkom de vorming van biofilm

#2. De drinklijn hangt niet op de juiste hoogte

De grootte (leeftijd) van een vleeskuiken bepaalt de hoogte van de drinklijn. Als de drinklijn te hoog of te laag hangt, heeft dit invloed op de waterinname. Een kip kan namelijk niet slikken, dus de juiste drinkhouding voor een kip is rechtop, met een gestrekte nek zodat het water in de keel loopt.

Voor een (eendags)kuiken dient de drinknippel op ooghoogte te hangen zodat ze de drinknippel makkelijk kunnen vinden. Ook moet er niet teveel druk op staan, zodat ze de nippel makkelijk kunnen activeren.

De drinklijn regelmatig bijstellen

Het komt vaak voor dat de hoogte van de drinklijn niet vaak genoeg wordt bijgesteld. Vooral de eerste twee weken dient dit dagelijks gebeuren, omdat een vleeskuiken behoorlijk snel groeit. Stel, je past de hoogte van de lijn een week lang niet aan, dan kan de drinknippel tot enkele centimeters te laag komen te hangen. Hierdoor moeten je kuikens meer moeite doen om te drinken en verspillen ze meer water.

Als de drinklijn dan vervolgens ineens met enkele centimeters verhoogd wordt, levert dit voor veel kuikens stress op. Ze kunnen zich moeilijk aanpassen aan het drastisch veranderde hoogteverschil. Dit kan zelfs betekenen dat sommige kuikens helemaal niet meer willen drinken. Daarom kun je de hoogte van de drinklijn het beste dagelijks met kleine stapjes aanpassen zodat deze altijd op de ideale drinkhoogte hangt.

Optimale drinkhoogte vleeskuiken

#3. Verkeerd afgestelde waterdruk

Ook de waterdruk moet gedurende de ronde regelmatig worden aangepast. Naarmate de kuikens ouder worden, gaan ze meer drinken. Dit betekent dat de waterafgifte van de drinknippels ook bijgesteld moet worden. Als je dit niet doet, dan bestaat de kans dat de kuikens aan het begin van de drinklijn al het beschikbare water uit de nippels trekken en het achterste deel van de lijn droog komt te staan.

Zorg ervoor dat je de druk niet te hoog afstelt. Door de tegendruk wordt het voor de kuikens lastiger om de drinknippel te activeren. Bovendien komt er dan zoveel water uit de nippel dat ze niet alles op kunnen nemen en meer gaan verspillen. Dit leidt tot onnodige extra waterverspilling. Loop na het bijstellen van de waterdruk een rondje door de stal om te controleren hoe de dieren drinken.

De waterdruk op de drinklijn bijstellen

Via de drukregelaar aan het begin of het midden van de drinklijn kun je de waterdruk op de drinklijn gemakkelijk bijstellen. Vooral bij vleeskuikens is het raadzaam om de druk dagelijks te controleren en (indien nodig) bij te stellen.

Download deze infographic voor de optimale afstellingen

 

Richard Wentzel Algemeen Directeur
+31 (0)342 416 641
Stuur e-mail

Gerelateerde items

Let's talk about water


    Barneveld

  • Impex Barneveld B.V.
  • Harselaarseweg 129
  • 3771 MA Barneveld
  • P.O. Box 20
  • 3770 AA Barneveld
  • Nederland

    Gainesville

  • Impex Gainesville Inc.
  • 2170 Hilton Drive
  • GA 30501 Gainesville
  • P.O. Box 3097
  • GA 30503 Gainesville
  • USA