Hendrik jan
Hendrik-Jan Wittenberg Technisch Adviseur
Leestijd 4 min.

Hoe je waterverspilling door onbehandelde leghennen vermindert


Onbehandelde leghennen drinken op een andere manier dan behandelde leghennen. In tegenstelling tot behandelde hennen, happen onbehandelde hennen met een schuine kop naar de nippel, waardoor ze meer moeite moeten doen om water op te nemen en ze meer water verspillen. Hierdoor kan het gebeuren dat sommige hennen te weinig water binnen krijgen en slechter gaan presteren.

Bestudeer het drinkgedrag van je hennen

Het monitoren van het waterverbruik kan een handige manier zijn om te bepalen of de dieren genoeg water binnen krijgen. Het probleem is alleen, dat door de waterverspilling een vertekend beeld kan ontstaan en je hier vervolgens verkeerde conclusies uit trekt. Door de stal lopen en het drinkgedrag van je hennen met eigen ogen bestuderen, is nog altijd een van de beste manieren om erachter te komen of ze goed drinken.

Hieronder vind je een aantal manieren om waterverspilling te verminderen en de waterinname van je hennen op peil te houden.

#1. De hoogte van de drinklijn aanpassen

Vooral bij de start van een nieuwe ronde kan de hoogte van de drinklijn een bepalende factor zijn. Doordat de dieren hun kop draaien om naar de nippel te happen, moeten ze verder reiken. En wanneer de lijn net te hoog hangt, gaan ze meer water verspillen. Door de drinklijn lager te hangen of een verhoging onder de drinklijn te plaatsen, kunnen de hennen makkelijker bij de drinknippel komen.

Drinkgedrag onbehandelde leghennen

#2. 360 graden drinknippels gebruiken

Uit onderzoek is gebleken dat onbehandelde leghennen aanzienlijk minder water verspillen bij het gebruik van een 360 graden drinknippel met lage zij-afgifte. In tegenstelling tot 180 graden nippels, kunnen deze 360 graden nippels ook via de zijkant geactiveerd worden. Hierdoor knoeien de hennen minder tijdens het drinken. Daarnaast zijn deze nippels zo ontworpen dat ze nog sneller afsluiten na het drinken, waardoor je waterverspilling verder vermindert (lees hier de ervaring met deze nippels van leghennenhouder Theo Bos).

#3. Opvangbakjes onder de nippels plaatsen

Door opvangbakjes te gebruiken, wordt het verspilde water opgevangen en blijft het strooisel en de mestband droog. Hennen die het lastig vinden om uit de nippels te drinken, zullen de voorkeur geven aan het drinken uit de cupjes. In dit geval is het wel belangrijk om de opvangbakjes goed schoon te houden, zodat de dieren geen vervuild water binnenkrijgen en daardoor darmgezondheidsproblemen oplopen.

Opvangbakjes onder drinknippels#4. De juiste waterdruk instellen

Een verkeerd afgestelde waterdruk levert ook problemen op. Een te hoge waterdruk zal ervoor zorgen dat het water uit de nippel spuit zodra deze geactiveerd wordt. Dit maakt het lastig voor de hennen om te drinken en bovendien wordt het dan een natte boel rondom de drinklijnen. 

Aan de andere kant zorgt een te lage waterdruk ervoor dat de hennen niet genoeg kunnen drinken, omdat er niet genoeg water uit de nippels komt. Belangrijker nog, het water zal zich bij een te lage waterdruk niet goed over de drinklijnen verdelen, waardoor de drinknippels aan het einde van de lijnen helemaal geen water meer afgeven.

Te lage of te hoge waterdruk

Let bij het bepalen van de waterdruk goed op de volgende zaken:

 • Te hoge waterdruk: Zijn de mestband, nestflappen of het strooisel nat? Hebben de hennen natte veren of staat er constant water in de opvangbakjes? Dan is de waterdruk waarschijnlijk te hoog.
 • Te lage waterdruk: Is de omgeving rondom de drinknippels (kurk-)droog? Komt er geen of weinig water uit de achterste drinknippels? Zijn de hennen vaak bij de nippels te vinden en pikken ze er driftig naar? Is er sprake van verenpikkerij? Dan is de kans groot dat de waterdruk te laag is.

#5. De waterkwaliteit controleren

Het is belangrijk om de kwaliteit van het water regelmatig te controleren. Dit kan door een witte emmer aan het einde van de drinklijn neer te zetten en de verkleuring en de geur van het water te checken dat uit de lijnen komt zetten. Maar niet alle problemen zijn met het blote oog te zien. Daarom is het verstandig om regelmatig monsters van de bron en van het einde van de drinklijn te nemen. 

Regelmatig spoelen en reinigen

De drinklijnen regelmatig spoelen en het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen zijn daarnaast ook belangrijk om de drinklijnen schoon te houden en de opbouw van biofilm zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkom de opbouw van biofilm

Hendrik-Jan Wittenberg Technisch Adviseur
+31 (0)342 416 641
Stuur e-mail

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA