Over IMPEX

Over IMPEX

Onze drinkwatersystemen en drinknippels? Die vinden hun basis in de stal. Al sinds 1971 zoeken we samen met veehouders, wetenschappers en ketenpartners naar de allerbeste drinkwateroplossingen, die we daarna in eigen beheer produceren volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en strenge normen van de huidige markt.

Bekijk het team

Al vijftig jaar gedreven door vooruitgang

Schoon drinkwater is van levensbelang voor de dieren in jouw stal. En het heeft direct impact op de prestaties in jouw stal. Dat is wat ons bij Impex elke dag opnieuw motiveert om de allerbeste drinkwatersystemen voor pluimvee, varkens en andere dieren te leveren. 

Pioniers in drinkwatermanagement

Dat doen we al sinds 1971. We waren één van de pioniers in drinkwatermanagement en introduceerden vaak als eerste nieuwe innovatieve drinkwateroplossingen. Van speciale drinknippels tot automatische drinksystemen en sensorgestuurde spoelsystemen voor drinklijnen. Business? Voor ons is het veel meer dan dat. We voelen ons verbonden met de wereldwijde veehouderij.

Historie Impex Barneveld
Impex Barneveld

Zij aan zij met pluimveehouders en wetenschappers

De drinkwatersystemen die we leveren? Die hebben hun basis in de stal. We stonden én staan wereldwijd naast veehouders. Met onze laarzen in het stro, luisterend naar hun verhalen en uitdagingen. En steeds op zoek naar oplossingen die bijdragen aan betere productieresultaten en een hogere diergezondheid. Oplossingen die we ontwikkelden in nauwe samenwerking met ketenpartners en wetenschappers.

Geen concessies als het gaat om kwaliteit

Bij Impex beseffen we dat veehouders op ons vertrouwen. Juist op al die momenten dat ze niet zelf in de stal zijn, moeten ze zeker weten dat hun dieren toegang hebben tot schoon en vers drinkwater. Daarom doen we geen concessies aan kwaliteit. En produceren we al onze drinknippels volledig in eigen beheer, in de modernste en meest innovatieve drinknippelfabriek ter wereld.

Impex drinknippel productie
Impex dealer netwerk

Altijd dichtbij via een wereldwijd dealernetwerk

Onze producten vinden hun weg naar de stal via een wereldwijd netwerk van dealers en distributeurs. Betrouwbare partners die net als wij hechten aan kwaliteit en de agrarische sector in hun land door en door kennen. We werken nauw samen om snelle leveringen en excellente service te kunnen garanderen. Vandaag én morgen.

Hart voor de volgende generatie

In de afgelopen decennia is Impex uitgegroeid tot een wereldwijde, toonaangevende producent en leverancier van drinknippels en drinkwatersystemen voor de pluimvee- en varkenshouderij. Een positie die komt met verantwoordelijkheid. Daarom zetten we ons samen met onderwijsinstellingen en ketenpartners in om wereldwijd kennis over drinkwatermanagement te delen en nieuwe generaties pluimveehouders op te leiden.

Samenwerking ketenpartners

De modernste drinknippelfabriek ter wereld

Schoon drinkwater is van levensbelang voor jouw dieren. Daarom doen we geen concessies aan de kwaliteit van onze drinkwatersystemen en produceren we onze nippels in eigen beheer. Dat doen we in de meest innovatieve en duurzame drinknippelfabriek ter wereld. Die vind je in Duitsland, vlakbij Frankfurt.

High-tech productie en assemblage

Een nippel bestaat in de basis uit drie onderdelen: een body, een bovenkegel en een pin. De body is de buitenkant van de nippel. Daarin komen een pin en een bovenkegel. We maken deze onderdelen van roestvast edelstaal of messing en kunststof van de hoogste kwaliteit. Dat gebeurt met moderne, CNC-gestuurde draai- en slagmachines. Deze machines garanderen dat de producten worden geproduceerd met een maximale afwijking van slechts vijfduizendste millimeter. Speciaal voor Impex ontwikkelde machines voegen de onderdelen van de nippel volautomatisch samen.

Impex drinknippel fabriek
Impex Barneveld fabriek

Testen, metingen en kwaliteitscontroles

Tijdens het productie- en assemblageproces worden de drinknippels meerdere malen getest. Na de productie van de onderdelen controleren we steekproefsgewijs, onder andere, de radius van de body en de lengte van de schroefdraad. Tijdens de assemblage controleren we volautomatisch of de kegel en de pin perfect aansluiten op de body, zodat ze niet lekken. Tot slot doen we steekproefsgewijs metingen bij de geassembleerde nippels en bekijken we ze onder de microscoop voor een laatste kwaliteitscontrole.

Engineering, innovatie en praktijkonderzoek

Impex heeft engineers in dienst die onze bestaande drinkwatersystemen doorontwikkelen en nieuwe drinkwateroplossingen bedenken die bijdragen aan de productieresultaten van pluimveehouders en de gezondheid van hun dieren. In onze fabriek beschikken we over een eigen drinkwaterlaboratorium. Hier voeren we onderzoek met complete drinklijnen uit, waarbij we bijvoorbeeld kijken naar het effect van verschillen in de waterdruk, watersamenstelling of watertemperatuur op de waterafgifte.

Impex drinknippel productie
Impex drinknippel fabriek

Drinknippels met een zo laag mogelijke footprint

De drinknippelfabriek van Impex is gebouwd volgens de laatste duurzaamheidsstandaarden. We houden onze footprint zo laag mogelijk door onder meer de warme lucht die vrijkomt uit onze machines te gebruiken om de fabriek te verwarmen. Ook filteren en hergebruiken we de olie en recyclen we alle spanen en reststukken uit ons productieproces. Zo gaan er geen waardevolle grondstoffen verloren.

 

 

The American dream

Met een eigen vestiging in de Verenigde Staten bedient Impex pluimveehouders op het volledige Amerikaanse continent. Van het puntje van Chili tot aan Canada. Sandy Foretic, general manager van Impex USA, was er vanaf het eerste uur bij...

“Ik ontmoette Willem Wentzel en Tony Born op een varkensbeurs. Zij zochten iemand die een vestiging van Impex in de Verenigde Staten wilde starten. Ik was 26 jaar oud en toe aan een nieuwe uitdaging. We dronken samen een biertje, brachten uiteindelijk vier dagen samen door en zo begon het avontuur.”

“In 1987 opende Impex USA haar deuren. In die periode moderniseerde de pluimveesector in de Verenigde Staten en wij groeiden mee, al moesten we wel het vertrouwen winnen. Pluimveehouders waren wantrouwend. Ze hadden te vaak meegemaakt dat een leverancier na een jaar weer vertrok en ze achterliet met een systeem dat niet werkte. Hoe lang blijf jij, vroegen ze vaak. Ik zit er nog steeds en pluimveehouders weten inmiddels dat Impex een betrouwbare partner is.”

Impex Gainesville
Impex Gainesville

Noord- en Zuid-Amerika

“We werken met zes medewerkers vanuit een kantoor in Gainesville. Verder hebben we een vertegenwoordiger op de weg en 30 tot 40 dealers verspreid over Noorden Zuid-Amerika. In Noord-Amerika zie je vooral grote pluimveebedrijven, met zo’n zes tot acht stallen. Ze zijn vaak open, omdat het hier in de winter minder koud wordt dan in Nederland. Veel stallen zijn gemaakt van hout. Na een jaar of twintig worden ze vervangen door een nieuwe stal. Er wordt daardoor iets minder geïnvesteerd in stalinrichting en staltechnologie.”
In Zuid-Amerika zijn er grote verschillen tussen landen. Landen als Brazilië, Argentinië en Chili hebben een relatief moderne pluimveesector, in landen als Peru, Ecuador en Venezuela vind je nog meer kleinschalige pluimveehouderij. Op het hele Zuid-Amerikaanse continent geldt dat stallen vaak op hellingen liggen, wat voor uitdagingen zorgt bij de aanleg van drinkwatersystemen. Met slope drukregelaars kunnen we dat ondervangen.”

Ontzorgen met import

“Dealers en eindgebruikers vinden het prettig dat ze zaken kunnen doen met een Amerikaanse partner die ze adviseert, voorraden aanhoudt en systemen voor ze kan assembleren. Ze vertrouwen ook op ons als het gaat om de import. Daarin willen ze graag ontzorgd worden en dat doen we dan ook voor ze. Ik heb bijna dagelijks contact met Impex in Nederland, om de leveringen af te stemmen. Eens in de twee of drie jaar kom ik naar Europa voor een beurs, dan ga ik natuurlijk ook bij mijn collega’s in Barneveld langs. Omgekeerd gaan Richard en ik samen naar beurzen in Noord- en Zuid Amerika.”

“Het grappige is, ik ken hem nog uit de tijd dat hij nog een kleine jongen was. Voordat ik startte met Impex USA, ben ik een maand in Nederland geweest om de producten goed te leren kennen. Ik verbleef toen bij de familie Wentzel in Barneveld. Daar is een warme band met de familie ontstaan. Ik heb grote waardering voor het vertrouwen dat de Wentzels altijd in mij en het team hier gehad hebben. Je moet het maar aandurven om iemand van 26 die verantwoordelijkheid te geven. Dat is iets wat ik nooit zal vergeten.”

Impex Gainesville
Impex Gainesville

Poultry capital of the world

Je vindt Impex USA in Gainesville GA, dat ook wel de pluimveehoofdstad van de wereld wordt genoemd. De stad telt 34.000 inwoners, waarvan een groot deel werkt bij bedrijven in de poultrysector. De liefde voor de kip in Gainesville? Die blijkt wel uit het feit dat de stad in 1961 een wet aannam die het verbood om kip te eten met iets anders dan je blote handen. Ook in Georgia, de staat waarin Gainesville ligt, is de pluimveesector groot. Eieren en kippenvlees zijn de belangrijkste landbouwproducten van deze staat, met een jaarlijkse geschatte waarde van zo’n 2.4 miljard euro.

 

 

Impex door de jaren heen

De gezichten achter Impex

Richard Wentzel Algemeen Directeur Bekijk
Olaf van Steenis Export Manager Bekijk
Mark Abrahams Area Manager Bekijk
Remco Heijmen Account Manager Bekijk
Hendrik-Jan Wittenberg Technisch Adviseur Bekijk
Anneke Meijer Customer Service Medewerker Bekijk
Klaas Heijs Operations Manager Bekijk
Ida Caine Facturatie Bekijk
Wytze Idzerda Internationaal Inkoper Bekijk
Dirk Jan Willemsen Financial Controller Bekijk
Sandra Hols Assistent Controller Bekijk
Ria Kooloos Financiële administratie & Crediteuren Bekijk
Angelique de Graaf HR Manager Bekijk

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA