Richard
Richard Wentzel Algemeen Directeur
Leestijd 2 min.

8 simpele tips om de vaccinatie van je pluimvee te optimaliseren


Een drinkwatersysteem is de perfecte tool om vaccins of andere middelen toe te dienen aan je pluimvee, mits het systeem goed wordt onderhouden en gebruikt. Om ervoor te zorgen dat jouw pluimvee de juiste dosering krijgt, hebben we hier een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.

De voorbereiding

#1. Lees de handleiding goed door

Misschien lijkt het een open deur, maar lees de gebruikershandleiding van het vaccin goed door voor je gaat beginnen met de voorbereiding. Hierin staat duidelijk uitgelegd welke stappen je moet doorlopen.

#2. Gebruik geen schoonmaakmiddelen van tevoren

Spoel na het schoonmaken de drinklijnen goed door, zodat er geen restanten van desinfectie- of schoonmaakmiddelen achterblijven. Stop minstens 24 uur van tevoren met het toevoegen van deze middelen.

#3. Controleer de apparatuur

Controleer van tevoren ook altijd even of de doseerpomp naar behoren werkt, check de nippels op eventuele lekken of verstoppingen en kijk of er geen dode hoeken in de leidingen aanwezig zijn.

#4. Verwijder restwater uit de drinklijnen

Zet het uiteinde van de drinklijnen open en ga alle drinknippels langs, zodat er zo min mogelijk restwater in de lijnen achterblijft. Houd er met het berekenen van de benodigde hoeveelheid water wel altijd rekening mee dat er nog restwater in de lijnen kan zitten.

 

Uit onderzoek is gebleken dat veel pluimveebedrijven de vereiste dekkingsgraad van 95% niet halen. 27% van de onderzochte kuikens was helemaal niet gevaccineerd en bijna 30% was onvoldoende gevaccineerd.

 

Het toedienen

#5. Geef de dieren rust

Nadat je het systeem grondig hebt doorgespoeld kun je de drinklijnen oplieren. Is dit niet mogelijk? Dim dan het licht om je pluimvee rust te geven.

#6. Zorg dat de drinklijnen volledig gevuld zijn

Laat de drinklijnen vol lopen met de vaccinoplossing en let er goed op dat ze tot het uiteinde gevuld zijn. Dit kun je controleren door een kleurstof aan de vaccinoplossing toe te voegen en de lijnen aan het uiteinde open te zetten. Zodra de oplossing uit de lijnen loopt (vang dit water op in een emmer), kun je de lijnen weer afsluiten en laten zakken.

#7. Stimuleer je pluimvee om te drinken

Zorg dat er voldoende licht in de stal is, zodat de dieren goed drinken. Geef ze ongeveer 2 uur de tijd. Minder kan ervoor zorgen dat ze niet genoeg van het middel binnenkrijgen, maar langer kan ervoor zorgen dat het middel al volledig is afgebroken in het water. Loop gedurende deze 2 uur regelmatig een rondje door de stal om de dieren te stimuleren om te drinken.

#8. Spoel de drinklijnen zorgvuldig na

Zodra de 2 uren om zijn, is het belangrijk dat je de lijnen nog een keer goed doorspoelt met schoon water, zodat er absoluut geen resten van het middel achterblijven.

Downloads bij dit artikel
Richard Wentzel Algemeen Directeur
+31 (0)342 416 641
Stuur e-mail

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA