Databoer Bart Janssen heeft 90% minder voetzoollaesies

Databoer Bart Janssen heeft 90% minder voetzoollaesies

Innovatief, datagedreven, altijd op zoek naar verbetermogelijkheden in de stal: Bart Janssen is een moderne pluimveehouder pur sang. En dus verdiepte hij zich ook uitgebreid in drinkwatermanagement.

Bart Janssen is de tweede generatie in het Drentse familiebedrijf. Nadat hij op 21-jarige leeftijd het stokje overnam van zijn ouders, koos hij bewust voor schaalvergroting. Inmiddels scharrelen er 500.000 vleeskuikens in zijn 13 stallen. Via kipverwerker 2 Sisters Storteboom vinden die hun weg naar onder andere grote supermarktketens in heel West-Europa.

Maximaal geautomatiseerd

Om de vleeskuikens goed te monitoren, is Janssen Pluimveehouderij maximaal geautomatiseerd: “Alle 13 stallen zijn voorzien van een klimaat- en voercomputer. Die stuur ik vanuit mijn kantoor of vanaf mijn telefoon aan. Ik heb altijd inzicht in alle relevante staldata en krijg bij afwijkingen een waarschuwing via een alarmsysteem.”

Aanvullend monitort een gespecialiseerd bedrijf online vanuit Engeland 24/7 de gegenereerde data uit alle stallen in een repeterende cyclus van 90 minuten: “Vooral afwijkingen in de wateropname zijn een essentiële indicator voor eventuele problemen in je stal.”

Staldata controleren

Eigen praktijktesten

De Drentse pluimveehouder heeft zich dan ook intensief verdiept in drinkwatermanagement. In een groot deel van zijn stallen hangen tegenwoordig drinkwatersystemen van Impex, waarmee hij de watertoevoer optimaal kan sturen. “Elk kuiken krijgt per dag precies de hoeveelheid water die op dat moment nodig is in het groeiproces. Dat heeft een positief effect op zowel het dierwelzijn als het rendement.”

De keuze voor de drinksystemen van Impex was geen vanzelfsprekende. Janssen testte in zijn stallen uitvoerig met systemen en drinknippels van meerdere fabrikanten. Impex kwam als winnaar uit deze praktijktest. “Met de low flow drinknippels van Impex kan je ook bij een lage waterdruk nog heel nauwgezet sturen. Daardoor heb je maximale invloed op de wateropname en heb je veel minder vermorsing.”

90% minder voetlaesies

Dat laatste is tegenwoordig erg belangrijk in Nederland, geeft Janssen aan. “De regels zijn enorm aangescherpt. Stallen moeten écht droog zijn en alle voetlaesies worden tegenwoordig geteld. Heb je er teveel? Dan kan dat boetes opleveren of een gedwongen lagere bezetting per vierkante meter.

Een aantal jaar geleden hielden we in twee stallen aan het eind van de groeicyclus een relatief vochtig vloeroppervlak over, terwijl we wel het voer, het strooisel, de ventilatie en het water in de basis op orde hadden. Toen we daar ook met de low flow drinknippels van Impex zijn gaan werken, bleef het strooisel wél droog. Het aantal voetlaesies is hierdoor met 90% afgenomen. Ook hebben we onze ammoniakuitstoot nu onder controle.”

Vlotterbak

Blijven innoveren

Toch leunt de Drentse pluimveehouder niet achterover. Gemiddeld maakt hij elke drie jaar een uitbreidings- of veranderslag, de volgende is er één die hij ook zelf spannend vindt. “Kip is een gewild product met een relatief lage kostprijs en milieudruk, maar door veranderende consumentenvoorkeuren en invloed van retailers verschuift de vraag. De reguliere kip gaat de komende vijf jaar verdwijnen in Nederland. Daarom oriënteer ik me nu op de omschakeling naar een minder intensieve productie, conform de eisen van het Beter Leven-keurmerk (1 ster).”

Sparren met Impex

Een transitie die uiteindelijk ook weer invloed zal hebben op het drinkwatermanagement in zijn stallen. Al ben je op dat vlak toch nooit klaar, weet Janssen. “Je moet continu scherp blijven. Dat doen wij door data te monitoren, steeds te observeren en ook te sparren met Impex als onze technologiepartner op het gebied van drinkwatermanagement.

Ik ben blij dat ik besloten heb om helemaal over te stappen op de low flow drinknippels van Impex. Uiteindelijk levert dat me niet alleen een betere voerconversie op, maar ook meer gemak. Doordat we nu bijna overal met dezelfde drinkwatersystemen werken, zijn de stallen makkelijker te managen.”

 

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA