Welke drinknippel past bij jouw pluimvee?

Welke drinknippel past bij jouw pluimvee?

Drinknippels voor pluimvee zijn er in alle soorten en maten. De keuze voor de juiste drinknippel voorkomt waterverspilling en draagt bij aan de groei en gezondheid van jouw dieren. Ontdek welke drinknippels er zijn en welk type drinknippel geschikt is voor jouw stallen.

Verschillende soorten drinknippels

In de basis zijn er twee verschillende soorten drinknippels. Het verschil tussen deze soorten drinknippels heeft te maken met de manier waarop de drinknippel geactiveerd wordt. 

 • Een 180⁰ nippel wordt geactiveerd als de pin omhoog wordt gedrukt. De kip drinkt uit dit type drinknippel dus van de onderkant. 
 • Een 360⁰ nippel kan ook geactiveerd worden via de zijkant. Een kip kan bij dit type drinknippel dus zowel van de onderkant als van de zijkant drinken. 

Impex drinknippels

Drinknippels voor vleeskuikens

Vleeskuikens bestaan voor 70% uit water. Voor een optimale groei is het belangrijk dat ze zo vroeg mogelijk beginnen met drinken en elke dag voldoende water binnenkrijgen. Een 360⁰ drinknippel is daarom voor vleeskuikens de beste keuze. Dit type nippel heeft namelijk de minste weerstand en is makkelijk te activeren voor de jonge dieren.

Drinknippels voor opfokhennen

Jonge opfokhennen ontdekken, net als jonge vleeskuikens, hun omgeving door overal tegenaan te pikken met hun snavel. Een 360⁰ drinknippel geeft bij elke aanraking water en is voor deze jonge dieren dan ook de beste keuze. Zo leren opfokhennen snel om te drinken en krijgen ze in de cruciale opstartfase voldoende water binnen. 

Drinknippels voor leghennen

Leghennen kunnen zowel drinken uit 180⁰ als 360⁰ drinknippels. Omdat in de opfokfase steeds vaker 360⁰ drinknippels worden toegepast, gebeurt dat ook steeds vaker in legstallen. Hierdoor is de overgang naar de legstal kleiner en is de kans groter dat de leghennen direct voldoende water drinken.

Drinknippels voor onbehandelde leghennen

Onbehandelde leghennen hebben een langere bovensnavel dan ondersnavel. Hierdoor kunnen ze een drinknippel niet recht van onderen benaderen. In plaats daarvan draaien ze hun kop naar de zijkant om naar de nippel te happen. Impex ontwikkelde een speciale drinknippel met een 360⁰ graden wendbare pin en lagere waterafgifte bij activatie van de zijkant. Hierdoor kunnen onbehandelde leghennen makkelijker drinken, terwijl de waterverspilling afneemt. 

Drinknippels voor moederdieren

Moederdieren mogen doorgaans op vaste tijden drinken, om verspilling of ‘overdrinking’ te voorkomen. Een 180⁰ graden drinknippel is voor deze dieren de beste keuze. Ook wanneer de moederdieren driftig naar dit type nippel pikken, komt er beperkt spatwater vrij. Dit heeft een positief effect op de strooiselkwaliteit in de stal en draagt zo bij aan het voorkomen van luchtwegaandoeningen en voetzoollaesies.  

Drinknippelsysteem

Overige keuzes bij de aanschaf van drinknippels

Er zijn nog een aantal andere keuzes waarmee je te maken hebt voor jouw drinkwatersysteem. Dit zijn de belangrijkste: 

 • Materiaal: Drinknippels die volledig zijn gemaakt van RVS hebben de langste levensduur. Drinknippels met onderdelen van kunststof zijn voordeliger in aanschaf.
 • Waterafgifte: De meeste drinknippels zijn verkrijgbaar in meerdere varianten, met elk hun eigen waterafgifte. De keuze voor de waterafgifte hangt onder meer af van het type dier en de omstandigheden in de stal. Voor de meeste kippen is een waterafgifte tussen de 35 en 80 ml/min voldoende. Bij een hogere waterafgifte is de kans op vermorsing groter. Om te zorgen dat dieren met een grotere drinkbehoefte toch voldoende water binnenkrijgen, is het slimmer om meer nippels aan te bieden. Hierdoor kunnen kippen vaker kleine hoeveelheden drinken. 
 • Opvangbakjes: Hoe hoger de waterafgifte wordt, hoe groter de kans dat kippen gaan morsen bij het drinken. Vanaf een waterafgifte van 50 ml/min adviseert Impex om opvangbakjes te gebruiken. Ook bij onbehandelde leghennen is het gebruik van opvangbakjes aan te raden om vermorsing tegen te gaan. 

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA