Hoe Impex bijdraagt aan de groene missie van Vencomatic

Hoe Impex bijdraagt aan de groene missie van Vencomatic

De toekomst van de wereldwijde pluimveehouderij? Die is duurzaam en diervriendelijk, geloven ze bij Vencomatic Group.

Het in Eersel gevestigde familiebedrijf is een wereldspeler als het gaat om huisvesting, eierbehandeling en klimaatregeling voor pluimvee. Om een indruk te geven: meer dan 75 miljoen hennen leven in een omgeving die van de Brabantse tekentafel komt. En elk uur gaan er ruim één miljoen broedeieren door eierinpakmachines van dochterbedrijf Prinzen.

Toch draait het bij de innovatieve Nederlandse producent niet louter om de grote getallen, de efficiency en het rendement. Een minstens zo belangrijke vraag die de 450 medewerkers van Vencomatic Group bezighoudt, is hoe pluimveehouders met een zo gering mogelijke milieu-impact en het hoogste niveau van dierenwelzijn kunnen produceren.

Vencomatic Group

Eén planeet

“We hebben maar één planeet en die willen we beschermen. Tegelijkertijd ligt er een uitdaging om de groeiende wereldbevolking te voeden. Eieren en kippenvlees spelen daar een belangrijke rol in”, zegt Lotte van der Ven, CEO van Vencomatic Group. “Dat drijft ons om steeds te zoeken naar manieren om zuiniger om te gaan met grondstoffen en energie.”

Een mooi voorbeeld is de warmtewisselaar die Vencomatic Group ontwikkelde. Die gebruikt warmte uit de stal om verse lucht van buiten op te warmen, zonder dat beide luchtstromen met elkaar in aanraking komen. Hierdoor kunnen pluimveehouders een gezond stalklimaat realiseren, tegen een fors lagere CO2-uitstoot.

De warmtewisselaar wordt nu doorontwikkeld met nieuwe technologie, waardoor deze ook de functie van luchtwasser vervult en tot 90% van de ammoniakuitstoot afvangt.

De kip centraal

Ook op het gebied van dierenwelzijn loopt Vencomatic Group voorop. Zo ontwikkelde het bedrijf al in 2004 een oplossing voor on-farm-hatching, het uitbroeden van vleeskuikens op de boerderij. De kuikens hebben hierdoor direct toegang tot water, voer en frisse lucht waardoor ze een betere, stressloze start hebben.

“Wij waren de eerste die met dierenwelzijnsorganisaties om tafel gingen. De sector verklaarde ons voor gek”, weet oprichter Cor van de Ven nog. “Maar wij hebben altijd gezegd: als je de behoeften van de kip centraal zet, krijg je uiteindelijk de beste prestaties.”

Impex investeert in kwaliteit en innovatie

Om die reden werkt Vencomatic Group ook graag samen met Impex, dat onder private label drinkwatersystemen levert aan het Brabantse bedrijf. “Zo’n 35 jaar geleden had je tal van producenten die drinkwaternippels aanboden. De meeste nippels waren onbetrouwbaar. De waterafgifte was niet stabiel, ze lekten. De systemen van Impex waren toen al een positieve uitzondering en dat zijn ze nog altijd. Een aantal jaren geleden bracht ik een bezoek aan de fabriek van Impex in Duitsland en dan snap je waarom. Ik heb met eigen ogen gezien dat Impex investeert in kwaliteit en innovatie”, zegt Cor.

Vencomatic Group

Warme band

De band tussen beide bedrijven is door de jaren heen altijd warm geweest, waarbij beide bedrijven elkaar wat gunnen. “Impex had al een dealerstructuur in Zuid-Amerika en Azië toen wij begonnen met exporteren. Daar mochten wij op aanhaken”, vertelt Cor. “Ik herinner me ook nog dat ik een keer vaststond aan de grens in de Verenigde Staten. Volgens de douane had ik wat verkeerde stempels in mijn paspoort. Richard Wentzel was al in het land voor een beurs. Een telefoontje was genoeg en hij kwam eraan om mij te helpen!”

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA