Remco addcaf
Remco Heijmen Account Manager
Leestijd 3 min.

Waarom je de vorming van biofilm moet voorkomen


Biolfilm is één van de meest onderschatte gevaren voor de gezondheid van pluimvee. Vaak hebben pluimveehouders strikte protocollen als het gaat om de hygiëne in, en rondom de stal, maar het drinksysteem zelf wordt vaak over het hoofd gezien. In dit artikel leggen we uit wat de gevaren zijn van biofilm en hoe je de opbouw van biofilm zoveel mogelijk voorkomt.

Een gesloten drinkwatersysteem

Het voordeel van een gesloten drinkwaterysteem is dat er geen vuil in het water terecht komt. Iets wat bij (semi-)open watersystemen nog wel het geval is. Het gevaar is echter dat je het water niet meer ziet en je dus niet meer bewust bent van de kwaliteit van het water. Regelmatig je (semi-)open watersystemen moeten schoonmaken, was een rotklus, maar je werd er in ieder geval wel weer even aan herinnerd hoe smerig het drinkwater kon worden. Het drinkwater in een gesloten drinkwatersysteem raakt minder snel vervuild, maar bacteriën, schimmels en mineralen floreren in het langzaam stromende, warme en voedselrijke water.

De vorming van biofilm

Onder andere kalk, ijzer en mangaan veroorzaken een harde structuur aan de binnenkant van de drinklijn. Deze harde structuur zorgt ervoor dat (met name) medicijnresten zich gemakkelijk kunnen hechten. De suikers in deze medicijnresten zijn op hun beurt weer een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Op deze manier ontstaat er een slijmerige laag aan de binnenkant van de drinklijn, genaamd biofilm. De biofilm beschermt vervolgens de schadelijke micro-organismen tegen antibacteriële middelen, waardoor ze zich kunnen vermenigvuldigen en verspreiden.

Biofilm vorming

Wat zijn de gevolgen van biofilm?

De aanwezigheid van biofilm in de drinklijnen kan flinke gevolgen hebben. De effectiviteit van medicijnen en vaccins kan minder worden, waardoor je dieren niet genoeg van het middel binnenkrijgen. Daarnaast kunnen er stukjes van de biofilm afbreken en in de drinknippel terecht komen. Hierdoor kan het zijn dat de drinknippel niet goed meer afsluit en gaat lekken.

Zodra biofilm zich gevormd heeft, kan het knap lastig zijn om de drinklijnen weer schoon te krijgen en vooral ook, schoon te houden. Zelfs als het lukt om de biofilm te verwijderen, kan deze met een dag of drie alweer terugkeren. Daarom is het ook zo belangrijk om de vorming van biofilm in de drinklijnen zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkom biofilm

Hoe voorkom je biofilm?

Een van de makkelijkste manieren om de vorming van biofilm zoveel mogelijk te voorkomen, is routinematig spoelen en reinigen. Daarnaast is het belangrijk om de drinklijnen na het gebruik van additieven of medicijnen zorgvuldig te spoelen en te reinigen. Hierdoor worden de voornaamste voedselbronnen voor bacteriën weggewassen.

Ook tussen de koppels door is het belangrijk om het drinksysteem grondig te spoelen en te reinigen. Dit is vooral van belang als de lijnen langere tijd niet gebruikt worden. Dus zorg aan het einde van een ronde dat je de lijnen zorgvuldig spoelt en reinigt en ze vervolgens helemaal leeg laat lopen. Zet de drinklijnen open en activeer alle drinknippels om het laatste water eruit te krijgen.

Voorkom de vorming van biofilm

Automatisch spoelen

Een automatisch spoelsysteem is een handige oplossing om de drinklijnen regelmatig en gemakkelijk te spoelen en daarmee de vorming van biofilm tegen te gaan. De computer regelt het complete spoelproces aan de hand van een gepersonaliseerd programma. Je stelt zelf in met welke regelmaat de computer het systeem moet spoelen, welke lijnen er gespoeld moeten worden en hoe lang het spoelen moet duren.

Daarnaast gebruikt het systeem de informatie die het krijgt van sensoren in drinklijnen. Deze sensoren meten de watertemperatuur en de troebelheid van het water. Zodra de sensoren een afwijking detecteren, krijgt de spoelcomputer het signaal om de drinklijnen automatisch te spoelen.

Om overmatig spoelen te voorkomen kun je een maximum aan het aantal spoelbeurten instellen. Wanneer dit maximum bereikt wordt, geeft de computer een signaal dat er verdere actie ondernomen moet worden.

Remco Heijmen Account Manager
+31 (0)342 416 641
Stuur e-mail

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA