4 redenen om drinklijnen automatisch te spoelen

4 redenen om drinklijnen automatisch te spoelen

Toegang tot smakelijk, vers en schoon drinkwater speelt een cruciale rol in de groei en gezondheid van pluimvee. Daarom is het belangrijk om drinkwaterlijnen in de stal regelmatig door te spoelen. Met een automatisch spoelsysteem heb je daar geen omkijken naar, terwijl je ook bespaart op water-, arbeids- en medicijnkosten én de levensduur van je drinkwatersysteem verlengt. 

#1 Je productieresultaten optimaliseren

Kippen zijn erg gevoelig voor veranderingen in de waterkwaliteit. Is het water te warm of heeft het een andere smaak, bijvoorbeeld door vervuiling van de bron? Dan zullen ze minder drinken. Dit heeft een direct effect op onder meer de spijsvertering van de kip en de voerconversie. Een kip die minder drinkt, eet namelijk ook minder.

Door je leidingen automatisch door te spoelen blijft de temperatuur en kwaliteit van het drinkwater constant. Dit draagt bij aan een optimale groei van vleeskuikens en de eierproductie van leghennen. 

#2 Op water- en arbeidskosten besparen

Het handmatig doorspoelen van drinkwaterleidingen kost al snel een half uur per stal. Met een automatisch doorspoelsysteem bespaar je dus op arbeidskosten. Een automatisch doorspoelsysteem gebruikt bovendien niet meer water dan nodig is om de leidingen door te spoelen. Hierdoor borg je de waterkwaliteit zonder dat dit leidt tot waterverspilling.

Automatisch spoelen

#3 Medicijn- en antibioticagebruik verminderen

Door je leidingen automatisch door te spoelen verklein je de kans op vorming van biofilm. Biofilm is een slijmerige laag aan de binnenkant van de drinklijn. Deze laag vormt de perfecte voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en andere schadelijke micro-organismen. Dit heeft natuurlijk een negatief effect op de gezondheid van je dieren.

Met een automatisch doorspoelsysteem borg je de waterkwaliteit. Het is de basis voor het terugdringen van medicijngebruik en het antibioticavrij houden van pluimvee. 

#4 De levensduur van je drinkwatersysteem verlengen

Vuil in je drinkwatersysteem kan leiden tot verstoppingen van drinklijnen of nippels. Verder kunnen bacteriën agressieve stoffen produceren zoals sulfide of zwavelzuur, wat uiteindelijk kan leiden tot aantasting van de leidingen. Door drinkwatersystemen automatisch door te spoelen, voorkom je microbiële corrosie en neemt de levensduur van je drinkwatersysteem toe. 

Dit zijn de onderdelen van een automatisch spoelsysteem

De I-Flush van Impex is een compleet automatische spoelsysteem voor drinkwaterlijnen en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • een spoelcomputer die het systeem aanstuurt;
 • een drukregelaar met doorspoel-actuator;
 • een eind-ontluchtingsset;
 • een drainageslang naar de hoofdafvoer.

Optioneel is het I-Flush systeem uit te breiden met een biofilmsensor en temperatuursensoren. 

I-Flush automatisch spoelsysteem

Op deze 4 manieren kun je automatisch te spoelen

 • Op tijd: Spoel de leidingen op regelmatige basis door. Je kunt hierbij gebruikmaken van voorgeprogrammeerde schema’s voor moederdieren, leghennen en vleeskuikens. 
 • Volgens een eigen spoelschema: Met de spoelcomputer stel je zelf eenvoudig spoelschema’s samen. Ook kun je de duur van het spoelprogramma aanpassen en instellen hoeveel water er gebruikt wordt om de drinklijnen te spoelen en te vullen. 
 • Op temperatuur: Met een temperatuursensor in één van de drinklijnen meet je de temperatuur van het water. Komt die boven een vooraf ingestelde maximumtemperatuur? Dan spoelt de I-Flush de drinklijnen door. Het is mogelijk om een extra sensor in de wateraanvoerlijn te plaatsen. Hierdoor kun je ook automatisch doorspoelen als het verschil in temperatuur tussen de aanvoerlijn en de drinklijn te groot wordt. 
 • Bij vervuiling: Een biofilmsensor meet de troebelheid van het water door middel van een lichtmeting. De vervuiling van het water wordt weergegeven op de controle unit door een ledlampje. De weergegeven kleur correspondeert met het stadium van de vervuiling. Wanneer de vooraf ingestelde mate van vervuiling wordt overschreden, spoelt de I-Flush de drinklijnen automatisch door. 

Voorkom overmatig spoelen door sensoren

Het automatisch doorspoelen van de drinklijnen zorgt er in de meeste gevallen voor dat het drinkwater weer vers en schoon is en de juiste temperatuur heeft. Er zijn echter altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld bij hardnekkige vervuiling of wanneer de aanvoertemperatuur van het water te hoog is. Je wilt in zulke gevallen niet dat een sensorgestuurd automatisch spoelsysteem de leidingen blijft spoelen.

Daarom is het bij de I-Flush mogelijk om een maximum aantal spoelingen in te stellen. Als dat aantal bereikt wordt, ontvang je een waarschuwingsmelding en kun je aanvullende maatregelen nemen om de waterkwaliteit weer op peil te brengen.  

Gerelateerde items

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA