TN380 automatische drinker

TN380 automatische drinker

Wil je als leghennenhouder voldoen aan de eisen van het Beter Leven Keurmerk? Dan heb je een drinkwatervoorziening in de wintergarten nodig. Maar aan welke eisen moet zo’n drinkwatervoorziening nou eigenlijk voldoen en waarom is de TN380 drinker hier, in onze ogen, het meest geschikt voor?

Steeds meer eieren die in de Nederlandse supermarkt over de toonbank gaan, dragen het Beter Leven Keurmerk. Eén van de criteria om dat keurmerk te mogen voeren, is dat kippen toegang tot een overdekte vrije uitloopruimte (wintergarten) hebben. Hoe meer sterren, hoe meer vrije uitloopruimte vereist is.

Overdekte uitloop

Drinkwater-eisen van het Beter Leven Keurmerk

Je leghennen moeten in die vrije uitloopruimte kunnen drinken. Het Beter Leven Keurmerk stelt minimaal twee drinktorens (maximaal 6000 hennen) in de overdekte uitloop verplicht. Deze torens dienen permanent werkend te zijn. Je moet dus zorgen dat ze altijd gevuld zijn met drinkwater. De eisen aan de drinkwatervoorziening zijn gelijk voor alle niveaus van het keurmerk. Het maakt dus niet uit of je eieren met 1, 2 of 3 sterren produceert.

Drinknippels in de wintergarten ook toegestaan

Je mag in plaats van drinktorens ook een watervoorziening met drinknippels aan te bieden. Omdat drinknippels een kleinere capaciteit hebben dan drinktorens stelt het Beter Leven Keurmerk dat 1 drinktoren gelijk staat aan 10 drinkpunten of drinknippels. Voor maximaal 6000 hennen geldt een eis van minimaal 2 drinktorens of dus minimaal 20 drinkpunten of drinknippels.

Beste keuze: automatische drinker TN380

Impex adviseert leghennenhouders om de automatische drinker TN380 toe te passen in de wintergarten. Dit is een drinkwatersysteem met 8 I-Flex drinknippels en 8 opvangbakjes. Je sluit de automatische waterdrinkers aan op de watertoevoer in de stal. Met één reduceerventiel breng je de waterdruk voor alle automatische drinkers in de wintergarten terug naar 0,4 tot 0,6 bar.

(Lees hier waarom Beek Pluimvee heeft gekozen voor de TN380 drinker)

Drinksysteem vrije uitloop

Voordelen van de automatische drinker TN380

Permanent water beschikbaar
De automatische drinkers zijn rechtstreeks verbonden met de watertoevoer in de stal. Je hoeft de drinker dus niet handmatig bij te vullen. Zo bespaar je veel tijd en hebben jouw leghennen altijd toegang tot drinkwater in de wintergarten.

Hygiënische watertoevoer
Stilstaand water in traditionele watertorens raakt snel vervuild met veren, voerresten, stof en mest. Hierdoor neemt de kans op ziektes en uitval toe. De automatische drinker TN380 geeft water pas af als de nippel geactiveerd wordt. Hierdoor zijn jouw leghennen verzekerd van schoon drinkwater.

Geen waterverspilling
De kleine afwijkingstolerantie (0,005 mm) en de meervoudig geteste afdichtingen van de I-Flex drinknippel zorgen ervoor dat de nippel goed afsluit. Water dat tijdens het drinken valt, wordt opgevangen in de opvangbakjes. Zo blijft de ondergrond in jouw wintergarten droog.

Makkelijke waterafgifte
De I-Flex 24-MP drinknippel heeft een 360⁰ wendbare pin. Een kip kan uit deze drinknippel zowel van de onderkant als van de zijkant drinken. De nippel is daardoor ook geschikt voor onbehandelde leghennen, die met een schuine kop naar de nippel happen.

Eenvoudige installatie en demontage
De TN380 is een kant-en-klare waterdrinker die je eenvoudig bevestigt aan een spant of de dakconstructie van de wintergarten. De drinkers zijn ook weer eenvoudig los te koppelen, wat handig is om bijvoorbeeld bevriezing tijdens vorstperiodes te voorkomen.

 

TN380 pluimvee drinker
Remco Heijmen Account Manager
+31 (0)342 416 641
Stuur e-mail

Oplossingen

Welke drinknippel past bij jouw pluimvee?
Lees verder
De voordelen van een gesloten drinkwatersysteem
Lees verder

Testimonials

Veldhuizen Pluimvee

In 2011 is Raymond Veldhuizen begonnen met het houden van 24.000 biologische leghennen. In 2018 verruilde hij zijn oude drinksysteem voor een Impex drinksysteem met I-Flex 14-SP drinknippels en opvangbakjes. We bezochten hem op zijn boerderij in Maarsbergen om te praten over zijn ervaringen met ons systeem.

Beek Agri

Nadat door een blikseminslag de stallen van leghennenbedrijf Beek in Barneveld compleet waren afgebrand, heeft Installatiebedrijf Beek Agri in 2021 de 2 stallen opnieuw ingericht. De leghennen worden nu gehouden volgens het 3 Sterren Beter Leven keurmerk. Henk van de Hoef van Beek Agri, vertelt hier meer over.

Raymond Veldhuizen
Henk van de Hoef

Let's talk about water


  Barneveld

 • Impex Barneveld B.V.
 • Harselaarseweg 129
 • 3771 MA Barneveld
 • P.O. Box 20
 • 3770 AA Barneveld
 • Nederland

  Gainesville

 • Impex Gainesville Inc.
 • 2170 Hilton Drive
 • GA 30501 Gainesville
 • P.O. Box 3097
 • GA 30503 Gainesville
 • USA