Helpdesk

Impex helpdesk

De Impex helpdesk is er om al jouw vragen te beantwoorden. Je vindt hier een overzicht van de meest gestelde vragen, producthandleidingen en informatiesheets. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs zijn je graag van dienst!

Neem contact op met één van onze adviseurs

Pluimvee drinkwatermanagement

Gemiddeld drinkt een leghen ongeveer 1,8 ml water voor elke gram voer. De inname van water en voer is aan elkaar gelinkt: als een kip niet genoeg drinkt, zal ze ook minder gaan eten (en omgekeerd). Een afwijking in deze ratio of in het waterverbruik kan wijzen op mogelijke problemen in het drinksysteem of met de gezondheid van je dieren.

Lees in dit artikel wat het waterverbruik zegt over de gezondheid van je dieren

Vleeskuikens groeien behoorlijk snel. Dit betekent dat de waterafgifte voor een eendagskuiken anders dient te zijn dan voor een vleeskuiken van 3 weken oud. Een handige vuistregel om te gebruiken is de leeftijd van de kuikens + 20 ml per minuut. Dus, bijvoorbeeld 21 dagen oud + 20 ml = een waterafgifte van 41 ml per minuut.

Deze infographic vertelt je precies wat een vleeskuiken nodig heeft

De hoogte van de drinklijn wordt bepaald door de grootte van de hennen. Bij een kuiken hoort de drinklijn op ooghoogte te hangen, zodat ze de druppel aan de nippel kunnen zien hangen. De juiste houding voor een volwassen kip is met rechte rug en de nek gestrekt. Kippen kunnen namelijk niet slikken en op deze manier kan de zwaartekracht optimaal haar werk doen.

Check deze infographics voor de optimale drinkhoogte voor jouw dieren:

Wat heeft een leghen nodigWat heeft een vleeskuiken nodig

Pluimvee dat niet genoeg drinkt, komt sloom en slaperig over. Naast een rondje lopen door de stal en het monitoren van het waterverbruik, is het voelen van de krop een handige manier om te checken of je dieren genoeg drinken. Als de krop hard aanvoelt, kan dit betekenen dat de kip niet genoeg drinkt. Een goed functionerende krop is leeg aan het begin van de dag en vult zich naarmate de dag vordert.

Lees hier wat waterverbruik zegt over de gezondheid van je dieren

De waterdruk op de hoofdleiding hoort tussen de 2 en 4 bar te zijn. Via drukregelaars op de drinklijn kun je vervolgens de waterdruk reduceren, zodat deze overeenkomt met de behoeftes van jouw pluimvee. Voor een kuiken is het belangrijk dat de druk laag is, zodat ze niet heel veel kracht hoeven te zetten om de drinknippel te activeren. Knoeien je dieren veel? Dan is de kans aanwezig dat je de waterdruk te hoog hebt afgesteld.

Check onze drinkwater management gidsen voor de ideale waterdruk voor jouw dieren:

Leghennen management gids

Vleeskuiken management gids

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor waterverspilling. Het kan te maken hebben met de afstelling van je drinkwatersysteem, de waterdruk of zelfs het type drinknippel dat je gebruikt. Loop regelmatig een rondje door de stal om de drinknippels te controleren op blokkades en lekkages en om te zien hoe je dieren drinken.

Check hier wat de meest voorkomende oorzaken van waterverspilling zijn

Waterkwaliteit & hygiene

Wij adviseren om de drinklijnen minimaal om de dag te spoelen. In het geval van jonge kuikens zelfs drie keer per dag gedurende de eerste week. Bij kuikens is de doorstroom van het drinkwater laag en de temperatuur in de stal hoog. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de groei van micro-organismen en de vorming van biofilm. 

Check hier waarom automatisch spoelen de ideale oplossing is

Door het drinkwater regelmatig te spoelen, hou je het drinkwater schoon en vers. Vooral als de dieren jong zijn, is de doorstroming van het water laag en is het belangrijk om meerdere keren per dag te spoelen. Naarmate ze ouder worden kun je dit afbouwen naar om de dag. 

Lees hier waarom automatisch spoelen de ideale oplossing is

Het controleren van de waterkwaliteit kan op verschillende manieren. Je kunt wat water in een witte emmer laten lopen en zo de transparantie en geur van het water checken. Maar niet alle problemen zijn op te merken met het blote oog. Wij raden aan om minimaal twee keer per jaar een monster van het water uit de bron en de drinklijnen op te sturen naar een laboratorium voor onderzoek.

Wil je meer weten? Check onze drinkwater management gidsen!

Leghennen management gids

Vleeskuiken management gids

Een van de makkelijkste manieren om de vorming van biofilm zo veel mogelijk te voorkomen, is routinematig spoelen. Daarnaast is het belangrijk om de drinklijnen na het gebruik van additieven of medicijnen goed door te spoelen en te reinigen. Hierdoor worden de voornaamste voedselbronnen voor bacteriën weggewassen. Ook tussen de koppels door is het belangrijk om het drinksysteem grondig te spoelen en te reinigen. Dit is vooral van belang als de lijnen langere tijd niet gebruikt worden.

Check hier wat je nog meer kunt doen om biofilm te voorkomen

Het toevoegen van vaccins, medicijnen, vitaminen of supplementen is heel makkelijk met een Dosatron vloeistofdoseerpomp. Deze sluit je aan op het watercontrolepaneel in de stal. De additieven worden vervolgens door de druk en stroom van het water gelijkmatig verdeeld over de drinklijnen.

Hier vind je meer informatie over de Dosatron doseerpompen

Pluimvee drinkwatersystemen

Het aantal hennen per drinknippel is afhankelijk van de nationale/regionale wetgeving en de klimaatomstandigheden. In Nederland mag je volgens de KAT-eisen maximaal 10 leghennen per drinknippel houden.

Check hier welke drinknippel bij jouw hennen past

Het aantal vleeskuikens per drinknippel is afhankelijk van de nationale/regionale wetgeving en de klimaatomstandigheden. In Nederland mag je volgens de KAT-eisen maximaal 15 vleeskuikens per drinknippel houden.

Check hier welke drinknippel bij jouw vleeskuikens past

Drinknippels zijn onderdeel van een gesloten drinkwatersysteem, terwijl ronddrinkers over het algemeen semi-open drinkwatersystemen zijn. Dit betekent dat er vuil in terecht kan komen, de dieren over het algemeen meer water verspillen en de relatieve luchtvochtigheid in de stal hoger wordt.

Check hier wat de voordelen van een gesloten drinksysteem zijn

Drinkwatercups worden vaak ter ondersteuning gebruikt voor de hennen die moeite hebben met het drinken uit de drinknippels. Hoewel wij te allen tijde het gebruik van drinknippels adviseren, kan het voorkomen dat (met name) onbehandelde leghennen soms een extra drinkmogelijkheid nodig hebben naast de drinknippels.

Check hier hoe je de waterverspilling door onbehandelde leghennen kunt verminderen

Naast de drinkwatervoorziening in de stal zelf, dient er ook een drinkwatervoorziening aanwezig te zijn in de overdekte uitloop. Per 6000 hennen moeten minimaal twee drinktorens of twintig drinknippels beschikbaar zijn. Dit geldt voor alle drie de niveaus van het keurmerk. 

Check hier welk systeem wij aanbevelen in de wintergarten

Let's talk about water


    Barneveld

  • Impex Barneveld B.V.
  • Harselaarseweg 129
  • 3771 MA Barneveld
  • P.O. Box 20
  • 3770 AA Barneveld
  • Nederland

    Gainesville

  • Impex Gainesville Inc.
  • 2170 Hilton Drive
  • GA 30501 Gainesville
  • P.O. Box 3097
  • GA 30503 Gainesville
  • USA